Find a Doctor
 
Το AspireAssist®
FDA approved

Το AspireAssist®


01: Μια νέα προσέγγιση στην απώλεια βάρους

Το AspireAssist είναι μια νέα λύση απώλειας βάρους για άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία. Σε αντίθεση με πολλές άλλες διαδικασίες απώλειας βάρους, είναι ελάχιστα παρεμβατική και αναστρέψιμη. Το AspireAssist είναι πλέον διαθέσιμο στο εμπόριο σε επιλεγμένες περιοχές εντός και εκτός Ευρώπης και αυτή την περίοδο διεξάγονται κλινικές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα δυνητικά οφέλη του AspireAssist περιλαμβάνουν τα εξής:

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σε μια κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, οι ασθενείς έχασαν με το AspireAssist κατά μέσο όρο 21 κιλά τον πρώτο χρόνο.

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Η τοποθέτηση της συσκευής γίνεται με μια διαδικασία που δεν απαιτεί νοσηλεία. Οι ασθενείς μπορούν συχνά να επιστρέψουν σπίτι τους μέσα σε μία έως δύο ώρες, ενώ επιστρέφουν γρήγορα και στην εργασία τους.

ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η γρήγορη διαδικασία, που διαρκεί 20 λεπτά, εκτελείται με συνειδητή νάρκωση – δεν απαιτείται γενική αναισθησία.  

ΥΓΙΕΙΝΟΣ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Με το AspireAssist οι ασθενείς μπορούν να τρώνε και να πίνουν φυσιολογικές ποσότητες και τύπους τροφών. Παρόλο που οι ασθενείς θα μάθουν να έχουν πιο υγιεινή συμπεριφορά σε βάθος χρόνου με συμβουλευτική τρόπου ζωής, δεν απαιτούνται αιφνίδιες διατροφικές αλλαγές για την επίτευξη της απώλειας βάρους.

ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Το AspireAssist μπορεί να αφαιρεθεί, οποιαδήποτε στιγμή, με μια διαδικασία 15 λεπτών που δεν απαιτεί νοσηλεία. Η διαδικασία εκτελείται με συνειδητή νάρκωση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ

Η διαδικασία και η συσκευή είναι σχετικά απλές, έτσι το AspireAssist είναι οικονομικό για ασθενείς που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε μια βαριατρική χειρουργική επέμβαση.  

02: Τρόπος λειτουργίας

Το AspireAssist λειτουργεί μειώνοντας τις θερμίδες που απορροφώνται από τον οργανισμό. Μετά το φαγητό, η τροφή πηγαίνει αμέσως στο στομάχι, όπου αποθηκεύεται προσωρινά και αρχίζει η διαδικασία της πέψης. Κατά την πρώτη ώρα μετά από ένα γεύμα, το στομάχι αρχίζει να διασπά την τροφή και, στη συνέχεια, η τροφή μεταφέρεται στο έντερο, από όπου απορροφώνται οι θερμίδες. Το AspireAssist επιτρέπει στους ασθενείς να αφαιρέσουν 30% περίπου της τροφής από το στομάχι, προτού απορροφηθούν οι θερμίδες από τον οργανισμό, προκαλώντας έτσι απώλεια βάρους.

 

Το AspireAssist επιτρέπει στους ασθενείς να αφαιρέσουν 30% περίπου της τροφής από το στομάχι, προτού απορροφηθούν οι θερμίδες από τον οργανισμό, προκαλώντας έτσι απώλεια βάρους.

 

Η ΣΥΣΚΕΥΗ

Για να αρχίσει η θεραπεία, τοποθετείται στο στομάχι ένας ειδικά σχεδιασμένος σωλήνας. Πρόκειται για έναν λεπτό σωλήνα, A Tube, που συνδέει το εσωτερικό του στομάχου απευθείας με μια διακριτική θύρα Skin-Port, μεγέθους όσο μια μάρκα του πόκερ, στο εξωτερικό της κοιλιάς. Το Skin-Port διαθέτει μια βαλβίδα που μπορεί να ανοίγει ή να κλείνει για να ελέγχεται η ροή των περιεχομένων του στομάχου. Ο ασθενής αδειάζει ένα μέρος των περιεχομένων του στομάχου στην τουαλέτα μετά από κάθε γεύμα μέσω αυτού του σωλήνα, συνδέοντας μια μικρή συσκευή χειρός στο Skin-Port.

 

Η διαδικασία εκκένωσης ονομάζεται «αναρρόφηση».

ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ

Η διαδικασία αναρρόφησης εκτελείται περίπου 20 λεπτά μετά από την κατανάλωση ολόκληρου του γεύματος και διαρκεί από 5 έως 10 λεπτά. Η διαδικασία εκτελείται στον ιδιωτικό χώρο της τουαλέτας και η τροφή αποστραγγίζεται κατευθείαν στη λεκάνη της τουαλέτας. Επειδή η αναρρόφηση αφαιρεί μόνο το ένα τρίτο της τροφής, ο οργανισμός λαμβάνει τις θερμίδες που χρειάζεται για να λειτουργεί.  

 

Για βέλτιστη απώλεια βάρους, οι ασθενείς θα πρέπει αρχικά να κάνουν αναρρόφηση μετά από κάθε κύριο γεύμα (3 φορές την ημέρα περίπου). Με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ασθενείς μαθαίνουν να τρώνε πιο υγιεινά, μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα αναρροφήσεων.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συμβουλευτική του τρόπου ζωής. Αυτό το πρόγραμμα συνδυάζει ατομική συμβουλευτική και συναντήσεις ομαδικής υποστήριξης για να ενθαρρύνονται πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, μικρότερο μέγεθος μερίδων και αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Η θεραπεία απαιτεί επίσης προσεκτική και περιεκτική παρακολούθηση από ιατρό για να διασφαλίζεται ότι η απώλεια βάρους γίνεται με υγιή τρόπο.

 

Οι ασθενείς του AspireAssist έχουν επίσης πρόσβαση σε μια ιδιωτική ηλεκτρονική κοινότητα για να συζητούν την πρόοδό τους με το AspireAssist, και να λαμβάνουν υποστήριξη και ενθάρρυνση.

03: Απλή διαδικασία

Ο σωλήνας A-Tube τοποθετείται κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας 20 λεπτών που δεν απαιτεί νοσηλεία. Οι ασθενείς επιστρέφουν συνήθως σπίτι τους σε μία έως δύο ώρες και πολλοί επιστρέφουν στην εργασία τους πολύ γρήγορα σε σύγκριση με τις παρεμβατικές βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις. Η τοποθέτηση του σωλήνα A-Tube δεν απαιτεί γενική αναισθησία, αλλά εκτελείται με συνειδητή νάρκωση, η οποία χρησιμοποιείται στη διάρκεια πολλών οδοντιατρικών διαδικασιών. Η διαδικασία είναι όμοια με τη διαδικασία τοποθέτησης σωλήνων διαδερμικής ενδοσκοπικής γαστροστομίας (PEG). Τα τελευταία 30 χρόνια, οι σωλήνες PEG χρησιμοποιούνται για μακροχρόνια σίτιση ατόμων που δεν μπορούν να προσλάβουν επαρκή θρέψη από το στόμα.

Όπως και στην περίπτωση της τοποθέτησης σωλήνα PEG, ο σωλήνας A-Tube εισάγεται από το στόμα χρησιμοποιώντας ενδοσκόπιο. Απαιτείται μόνο μια πολύ μικρή (1 εκ.) τομή στο δέρμα για να τραβηχτεί ο σωλήνας A-Tube από το στομάχι μέσω της επιφάνειας του δέρματος.

Όταν επουλωθεί το δέρμα γύρω από το σωλήνα (10 ημέρες περίπου), ο ιατρός συνδέει μια θύρα Skin-Port στο άκρο του σωλήνα A-Tube έξω από το σώμα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί 5 λεπτά περίπου και μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Μετά την τοποθέτηση της θύρας Skin-Port, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει αμέσως την αναρρόφηση και την απώλεια βάρους.

Οι ασθενείς επιστρέφουν συνήθως σπίτι τους σε μία έως δύο ώρες και πολλοί επιστρέφουν στην εργασία τους πολύ γρήγορα σε σύγκριση με τις παρεμβατικές βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις.

 

04: Κλινικά αποτελέσματα

Σε μια κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ, οι ασθενείς έχασαν κατά μέσο όρο 21 κιλά τον πρώτο χρόνο και 23 κιλά μετά από 2 χρόνια. Οι πιο επιτυχημένοι ασθενείς –εκείνοι που κάνουν τακτικά αναρρόφηση και αρχίζουν να υιοθετούν πιο υγιεινές επιλογές– χάνουν 100% του περιττού βάρους τους με το AspireAssist και διατηρούν αυτή την απώλεια βάρους. Σε σύγκριση με άλλες μεθόδου, το AspireAssist έχει παρόμοια αποτελέσματα χωρίς να απαιτεί επεμβατικές αλλαγές στην ανατομία ή τη διαδικασία της πέψης.

 

Πηγή: Sullivan S, Stein R, Jonnalagadda S, Mullady D, Edmundowicz S. Aspiration Therapy Leads to Weight Loss in Obese Subjects: A Pilot Study. Gastroenterology 2013;145:1245–1252.

 

05: Ιατρική παρακολούθηση

Αν επιλέξετε το AspireAssist, δεν θα είστε μόνοι στην πορεία της απώλειας βάρους! Η ιατρική ομάδα θα παρακολουθεί προσεκτικά την πρόοδό σας για να είναι η θεραπεία σας όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη και ασφαλής. Θα συνεργαστούν μαζί σας για να προκύψει ένα χρονοδιάγραμμα για τη στενή παρακολούθηση των εξής:

 

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Τα πιο σημαντικά στοιχεία για να λειτουργήσει αυτή η θεραπεία ώστε να επιτύχετε τους στόχους απώλειας βάρους που έχετε είναι να κάνετε τακτικά αναρρόφηση και να μάθετε να μασάτε καλά την τροφή. Η ιατρική ομάδα θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να προσαρμόσετε το AspireAssist στην καθημερινότητά σας, έτσι ώστε να γίνει μέρος της καθημερινής ρουτίνας σας, όπως το βούρτσισμα των δοντιών.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η αναρρόφηση αφαιρεί μόνο 30% των θερμίδων σας (ομοιόμορφα), για αυτό δεν είναι πιθανό να προκαλέσει έλλειμμα θρεπτικών στοιχείων αν χρησιμοποιείται σωστά. Όπως συμβαίνει με τη μείωση του μεγέθους των μερίδων σε μια παραδοσιακή δίαιτα, αν καταναλώνετε καλά ισορροπημένα γεύματα, ο οργανισμός σας θα εξακολουθεί να λαμβάνει τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η συμβουλευτική του τρόπου ζωής, η οποία παρέχεται σε συνδυασμό με το AspireAssist, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις διατροφικές επιλογές σας. Όπως συμβαίνει με πολλές μεθόδους απώλειας βάρους, ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη μιας πολυβιταμίνης με τη θεραπεία σας, ώστε να παραμείνετε υγιείς παρά τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

ΥΓΡΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ

Τα επίπεδα ηλεκτρολυτών σας θα παρακολουθούνται τακτικά όσο χρησιμοποιείτε το AspireAssist, ώστε να διασφαλίζεται ότι παραμένουν μέσα στο φυσιολογικό εύρος. Στις κλινικές δοκιμές μας δεν υπήρξαν στοιχεία σοβαρών ανισορροπιών ηλεκτρολυτών ή αφυδάτωσης εξαιτίας του AspireAssist. Στην πραγματικότητα, πολλά άτομα διαπίστωσαν ότι πίνουν περισσότερα υγρά με τη θεραπεία αναρρόφησης, επειδή η κατανάλωση υγρών με τα γεύματα κάνει πιο εύκολη την αναρρόφηση.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ SKIN-PORT

Όπως συμβαίνει με τους παραδοσιακούς σωλήνες PEG, το σημείο τοποθέτησης του Skin-Port στην κοιλιά θα πρέπει να διατηρείται καθαρό και στεγνό. Η ιατρική ομάδα θα σας βοηθήσει να μάθετε να φροντίζετε το σημείο και να το ελέγχεται τακτικά για να διασφαλίζετε ότι παραμένει υγιές. Με εξαίρεση λίγες δραστηριότητες όπως οι καταδύσεις, το AspireAssist δεν περιορίζει τις κανονικές φυσικές δραστηριότητες, όπως το κολύμπι ή το τζόκινγκ.

06: Συμβουλευτική τρόπου ζωής

Οι ασθενείς που κάνουν την αλλαγή προς μια υγιεινή διατροφή και άσκηση θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από το AspireAssist. Με την πάροδο του χρόνου, με πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και αυξημένη δραστηριότητα, μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε τον αριθμό αναρροφήσεων σε μία ή λιγότερο την ημέρα, ή να αφαιρέσετε εντελώς τη συσκευή. Η συμβουλευτική τρόπου ζωής που παρέχεται με το AspireAssist θα σας βοηθήσει να κάνετε αυτές τις αλλαγές. Η συμβουλευτική τρόπου ζωής μπορεί να παρέχεται σε εξατομικευμένες συνεδρίες ενός προς έναν ή/και σε ομαδικές συνεδρίες με άλλους ασθενείς.

 

Η συμβουλευτική τρόπου ζωής θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε κάποιες από τις αιτίες υπερφαγίας, που συμπεριλαμβάνουν συναισθηματικούς και περιστασιακούς παράγοντες ενεργοποίησης. Η υπερφαγία προκαλείται συχνά από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το στρες ή ειδικά γεγονότα, και όχι από την πείνα. Καθώς θα αρχίσετε να ταυτοποιείτε τους δικούς σας παράγοντες ενεργοποίησης, ίσως μπορέσετε να τα αποφύγετε ώστε να μην επιδίδεστε τόσο συχνά σε υπερφαγία. Επίσης, θα μάθετε για τα κατάλληλα μεγέθη μερίδας για τον οργανισμό και το επίπεδο δραστηριότητάς σας, πώς να κάνετε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και πώς να ενσωματώσετε το AspireAssist στην διατροφική σας ρουτίνα.

Το πρόγραμμα ενθαρρύνει επίσης τη συμμόρφωση με την αναρρόφηση μετά από κάθε γεύμα προσφέροντας συμβουλές για την ενσωμάτωση της αναρρόφησης στην καθημερινή ρουτίνα του κάθε ασθενή. Τέλος, το πρόγραμμα αυτό ενθαρρύνει τους ασθενείς να διατηρούν μακροπρόθεσμα την απώλεια βάρους. Πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν ότι το AspireAssist διευκολύνει την πραγματοποίηση και διατήρηση αλλαγών προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, επειδή βλέπουν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

07: Πληροφορίες ασφάλειας

Το AspireAssist ενέχει χαμηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως και οι σωλήνες PEG. Οι σωλήνες PEG χρησιμοποιούνται για περισσότερα από 30 χρόνια με χαμηλή εμφάνιση σοβαρών κλινικών προβλημάτων.

Παρόλο που το AspireAssist δεν συνδέεται με πολλούς από τους κινδύνους που συσχετίζονται με τις παρεμβατικές χειρουργικές διαδικασίες, σε οποιαδήποτε διαδικασία υπάρχουν κίνδυνοι. Σε κλινικές μελέτες, οι πιο συχνές επιπλοκές ήταν κοιλιακή δυσφορία και δυσκοιλιότητα/διάρροια. Άλλοι λιγότερο πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν λοίμωξη, αναιμία και σύνδρομο θαμμένου προστατευτικού, και επιλύονται γενικά με συντηρητική ιατρική περίθαλψη ή αντικατάσταση σωλήνα.  

Όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε ιατρική διαδικασία, είναι σημαντικό να συζητάτε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη με τον ιατρό σας για να μπορέσετε να προσδιορίσετε αν το AspireAssist είναι κατάλληλο για σας.

08: Αφαίρεση

Το AspireAssist μπορεί να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή, με μια απλή διαδικασία που διαρκεί 15 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία. Η διαδικασία αφαίρεσης είναι παρόμοια με τη διαδικασία τοποθέτησης και εκτελείται υπό συνειδητή νάρκωση (δεν απαιτείται γενική αναισθησία). Στη συνέχεια, το σημείο του σωλήνα A-Tube κλείνει συνήθως μόνο του φυσιολογικά.

 

Παρόλο που το AspireAssist προορίζεται για μακροχρόνια χρήση, κάποιοι ασθενείς (ή οι ιατροί τους) μπορεί να θελήσουν να αφαιρέσουν το σωλήνα A-Tube μετά από την απώλεια βάρους ή για ιατρικούς λόγους.